Nieuwsbrief

Nieuwsbrief februari 2020

In ons laatste kwartaalboekje hebben we uw geïnformeerd over het ontstaan van een nieuwe organisatie “Koepel Gepensioneerden”. Deze organisatie stuurt ons regelmatig een nieuwsbrief met de nodige informatie over pensioenen, koopkracht, zorg, welzijn en wonen. Wilt u voortaan de nieuwsbrief ontvangen en bent u vergeten dit aan ons door te geven, laat het ons dan alsnog weten door een mail te sturen naar het secretariaat@ouderenverenigingrozenburg.nl.  

 

Ook hebben we in ons boekje gemeld dat we de bingo vanaf februari houden in de Lekstraat. Helaas hebben een foutje gemaakt over de bingo in maart. Door een andere activiteit op 17 maart moeten we de bingo een week opschuiven naar dinsdag 24 maart. Zet het in uw agenda.  

 

Zaterdag 21 maart 2020 dagtocht naar Ridderkerk en Dussen

Bij voldoende deelname vertrekken we om 9.15 uur vanaf Rozenburg, sporthal de Rozet, Laan van Nieuw Blankenburg. Vanaf metro centrum Spijkenisse centrum bij de tourbushalte vertrekken we om 9.50 uur naar Ridderkerk voor een bezoek aan de chocolaterie. We gaan een film zien over het ontstaan van chocolade, daarna volgt een presentatie en een demonstratie. Tussendoor wordt er 2x koffie/thee met 1x gebak geserveerd. Ook valt er het nodige te proeven. Na het bezoek aan de winkel gaan we naar Oud Alblas voor de lunch bestaande uit een kop soep, 3 boterhammen met kaas, vleesbeleg en een kroket, koffie/thee. Daarna vertrekken we naar Dussen voor een rondrit van een uur met de Hank-O-Motief, bij terugkomst staat de koffie/thee met cake klaar. Na dit alles wordt het tijd om huiswaarts te gaan, we verwachten rond 18.30 uur in Spijkenisse aan te komen.

 

Prijs                 : € 49,50 voor leden, bent u geen lid dan betaalt u € 5,00 extra.

Aanmelden  : telefonisch of per mail bij het secretariaat van OVR.

Betalen          : voor 10 maart op rekening NL 15 INGB 0007062223

                           t.n.v. Activiteitenvereniging Ouderen Spijkenisse.

 

Vrijdag 27 maart ledendag in De Ontmoeting

Wij hebben weer voor onze leden een gezellige middag in De Ontmoeting georganiseerd waarvoor wij u graag uitnodigen. 

 

Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 13.30 gaan de deuren open van De Ontmoeting en om 14.00 uur start het programma.

 

Wij verwelkomen u met een kopje koffie of thee met wat lekkers. Daarna beloofd het een gezellige middag te worden met de entertainer en goochelaar Korvera, muziek en lekkere hapjes.

 

Om 17.00 uur zal er een soepbuffet worden geserveerd, waarna om ongeveer 18.00 uur de dag wordt afgerond. 

 

Wilt u deze feestmiddag bijwonen kunt u een toegangsbewijs kopen voor € 5,00 per persoon. Bij binnenkomst in De Ontmoeting ontvangt u 3 consumptiebonnen. Is uw eventuele partner geen lid van onze vereniging betaalt die persoon € 15,00.

 

Aanmelden voor deze middag kunt u telefonisch of per email doen tot en met 20 maart bij het

secretariaat. Doet u het wel gelijk want vol = vol. Wij hopen u te kunnen verwelkomen. 

 

 

Vakantie Activiteitenvereniging Ouderen Spijkenisse 2020, Seniorenbelang Nissewaard

We gaan op vakantie naar Hof van Putten in Putten van 6 juni t/m 12 juni 2020.

 

Inbegrepen is:

Reis per luxe touringcar die de gehele vakantie bij ons blijft. Volpension vanaf de lunch op dag 1 t/m het diner op dag 7. Alle excursies incl. entrees, diverse avondprogramma’s. Gezellige avond met live muziek.

 

De prijs voor deze reis is € 679,00 p.p. in een 2 pers. kamer. Toeslag 1 pers. kamer is € 60,00.

Bent U geen lid dan betaalt U € 10,00 extra i.v.m. administratiekosten.

U dient zelf voor een reis en/of annuleringsverzekering te zorgen (via zorgverzekering of bank), beslist niet vergeten!!!!!!

 

Betaling: tussen 01-01-2020 en 31-01-2020 € 200,00 , voor 31-03-2020  € 200,00 en het restant voor 27-05-2020 via rek.nr.NL 15 INGB 0007062223 t.n.v. Activiteitenvereniging Ouderen Spijkenisse o.v.v. vakantie 2020. U mag natuurlijk ook ineens betalen.

 

Wilt u een volledig dagprogramma en wilt u zich aanmelden, kunt u contact opnemen met het secretariaat van OVR via telefoonnummer 777400.

 

Langer veilig thuis met de slimme energiemeter in huis.

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Dit is prettig, als het voor de oudere en omgeving op een veilige manier kan.

 

In  het onderzoek van Erasmus MC kijken ze hoe zij de ouderen kunnen ondersteunen in veilig zelfstandig wonen met behulp van de slimme energiemeter.

 

Hoe werkt dat?

  • In het onderzoek wordt een klein apparaatje (de Cloudia) door een onderzoeker aan de slimme energiemeter (in de meterkast) vastgemaakt.
  • Dit apparaatje stuurt het energieverbruik beveiligd door naar het Erasmus MC. Uw privacy wordt beschermd.
  • Een computer kan met dit energieverbruik zien welke apparaten worden gebruikt en vormt daarmee een leefpatroon.
  • Bij een verandering van het leefpatroon kan dit wijzen op een onveilige situatie.

Voorbeeld: U zet elke ochtend om u uur de waterkoker aan alleen deze ochtend niet. Misschien bent u dan gevallen? 

 

Wat houdt meedoen in?

  • De Cloudia wordt voor een half jaar vastgemaakt aan uw slimme energiemeter.
  • Na installatie wordt u vier keer kort gebeld om na de gaan of alles werkt.
  • Aan het begin en einde van het onderzoek vult u een vragenlijst in of voert u een vraaggesprek met de onderzoeker.

Als u meedoet ontvangt u een VVV-cadeaukaart van € 25 en na afloop van het onderzoek krijgt u nogmaals een VVV-cadeaukaart van € 25. 

 

Woont u zelfstandig, heeft u een slimme meter, heeft u wifi en wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Sophie Korenhof (arts-onderzoeker Erasmus MC)

Email: s.korenhof@erasmusmc.nl, telefoon: 06-19347192, Website: langerveiligthuis-onderzoek.nl.

 

 

Onderstaand bericht stond in de nieuwsbrief van februari van de Federatie van Algemene Senioren-verengingen (FASv).

 

CBR kampt nog steeds met problemen bij de verlenging rijbewijzen. Wat is er aan te doen?

Meldpunt van Omroep Max besteedde in de uitzending op 31 januari jl. aandacht aan de gedupeerde ouderen die niet tijdig over een nieuw rijbewijs beschikken en daardoor niet met de auto naar het buitenland kunnen. De directeur van KBO-PCOB had geen concrete oplossing, maar gaf aan dat de

 

 

KBO-PCOB ouderen wil helpen die in de problemen raken. Met dit bericht beoogt de FASv nu al hoe u het proces bij het CBR om uw rijbewijs te krijgen, wellicht kunt versnellen.

Veel ouderen kregen inmiddels een brief dat hun ongeldig geworden rijbewijs nog een jaar gebruikt mag worden. In Nederland maar nietin het buitenland. Ook met de verzekeringsmaatschappijen zijn afspraken gemaakt, zodat u in de periode dat u met een ongeldig rijbewijs de weg op gaat, toch verzekerd blijft. Dat is mooi.

Echter, er zijn ouderen die een vakantie in het buitenland hebben geboekt, al dan niet gekoppeld aan de huur van een auto. Zij dienen over een geldig rijbewijs te beschikken. Dat geldt ook voor ouderen die om wat voor reden ook met de auto naar het buitenland willen. Deze groep ouderen ondervinden hinder van de traagheid bij het CBR.

 

Een mogelijkheid om de procedure bij het CBR te versnellen.  

Het CBR dient zich aan de wet en andere regelgeving te houden. Dat geldt ook voor de afdoening van de aanvraagprocedure voor een nieuw rijbewijs. Als u ruim voor de vervaldatum van uw rijbewijs een eigen gezondheidsverklaring naar het CBR stuurde en (als u 75-plusser bent) vervolgens een verklaring van een keuringsarts, kan het CBR u niet eindeloos aan het lijntje houden. Volgens artikel 103 Reglement rijbewijzen, dient het CBR binnen 4 weken een besluit te nemen en u mede te delen of u al dan niet in staat bent om auto te rijden. Als die termijn is overschreden (wat meestal de praktijk is), kunt u van het CBR eisen dat ze binnen 14 dagen alsnog een besluit nemen. U kunt het CBR in gebreke stellen wanneer ze zich niet aan die termijn houden. Daarnaast kunt u aangeven alle kosten die u moet maken (denk aan: kosten annulering vakantie en of autohuur in het buitenland; huren van een taxi, etc.) te zullen verhalen op het CBR.

Soms is de situatie iets complexer. Zeker als u in uw eigen verklaring aangaf dat u onder dokters-behandeling bent. Dan verwijst het CBR u, nadat u al bij een keuringsarts bent geweest, toch nog vaak door naar een specialist voor nader onderzoek. Veel voorkomend zijn de ouderen die in verband met hoge oogdruk jaarlijks voor controle naar de oogarts gaan. Als dat bij u het geval is, kunt u bij een doktersbezoek om een verklaring vragen waaruit (hopelijk) blijkt dat u goed kunt zien.

Een alternatief is om, zeker als u toch een nieuwe bril nodig heeft, naar een opticien te gaan waar een optometrist werkzaam is. Deze HBO-deskundige kan bij u de oogdruk opnemen en met bril aangeven wat uw gezichtsvermogen is. Die (hopelijk positieve) uitslag kan hij of zij schriftelijk met u meegeven.

De termijn waarbinnen het CBR een besluit moet nemen of u wel of niet in staat wordt geacht tot autorijden is, zoals hiervoor aangegeven beperkt. U hoeft natuurlijk niet direct daarna actie te ondernemen, maar als u een geldig rijbewijs nodig heeft en al enkele maanden wacht op een besluit van het CBR, kunt u het CBR in gebreke stellen. Omdat uw doel is snel een rijbewijs te krijgen, kunt u dan tevens de (positieve) verklaring van een specialist (bijvoorbeeld oogarts) of een verklaring van een optometrist mee sturen. Dat werkt in uw voordeel.

De ervaring is dat er dan heel snel (binnen enkele dagen) een besluit door het CBR wordt genomen, inhoudend: u wordt in staat geacht een auto te besturen, mits u uw bril draagt. Ga naar uw gemeente voor het aanvragen van het nieuwe rijbewijs. Bij de gemeente kunt u vervolgens vaak binnen een week uw nieuwe rijbewijs ophalen.

 

Als het CBR is gebreke is en blijft, bestaat de mogelijkheid om op grond daarvan een dwangsom te eisen. (Zie: www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2008/11/11/formulieringebrekestelling).

De meesten zullen niet zo ver willen gaan, maar het CBR te wijzen op die mogelijkheid voor u, kan een extra stimulans voor het CBR zijn om snel een besluit te nemen over uw rijvaardigheid.

 

Tot slot: soms raakt correspondentie bij het CBR zoek. Verstuur daarom al uw brieven, etc. aangetekendnaar het CBR. Dit bericht geeft veel info, maar de meeste ouderen zullen behoefte hebben aan een modelbrief. Niet voor iedereen zal de standaardbrief voldoende zijn. Individuele aanvullingen zijn mogelijk. Schrap wat niet nodig is en voeg toe wat voor uw situatie relevant is.

Wilt u de brief alsnog ontvangen stuurt u dan een mail naar het secretariaat van OVR.

 

 

Tot ziens bij een van onze activiteiten,

Het bestuur van OVR